Planten verzorgen in de winter

Planten verzorgen in de winter

Bijna winter. Wat doet dat met je planten? De dagen zijn korter, er is veel minder licht en de verwarming staat vaker aan. De meeste planten gaan in winterrust en je zult zien dat er weinig nieuwe groei is. Ook komt het deze periode meer voor dat een blad geel wordt of juist bruine randen krijgt. Geen zorgen dat hoort bij de tijd van het jaar. Met deze tips help je jouw planten de winter door. 

Geef minder water 

Je plant zal tijdens de rustfase minder water gebruiken. Een plant gebruikt namelijk licht en water om door middel van fotosynthese te groeien. Als er minder licht is, remt de fotosynthese af en heeft een plant ook minder water nodig. Houd de grond in de gaten en controleer goed of de grond droog genoeg is, voordat je je planten water geeft. Steek je vinger in de grond om er zeker van te zijn dat de aarde dieper in de pot droog is en niet alleen de toplaag. Met een overvloed aan water gaan de wortels rotten en komen er donkere vlekken in de bladeren. Ook is het verstandig om de planten in deze periode water op kamertemperatuur te geven. Te koud water kan er namelijk voor zorgen dat de wortels van je plant in shock raken. Het is nog beter om regenwater op te vangen of het water te koken (en af te koelen tot kamertemperatuur) zodat er weinig tot geen kalk en zoutresten in het water zitten. 

Geef geen plantenvoeding 

Als een plant niet groeit, hoef je geen plantenvoeding te geven. De plant neemt de voeding niet op, waardoor de voeding in de grond blijft zitten en dat is slecht voor de wortels. Begin pas weer met voeden als je in het voorjaar nieuwe groei ziet verschijnen. Heeft je plant een te kleine pot? Wacht even met overpotten tot het voorjaar. Verpotten kan namelijk stressvol zijn voor je plant. Tijdens het verpotten raken er namelijk altijd wel een aantal wortels beschadigd. Dit is in het groeiseizoen geen probleem, dan groeien ze zo weer aan maar in de winter is dat lastiger voor je plant. Als je je plant in het voorjaar verpot, dan krijgt hij op het juiste moment nieuwe voedingsstoffen en extra ruimte om te groeien. 

Verwarming

Wanneer we de verwarming hoger zetten, zorgt dit ervoor dat de lucht droger wordt in huis. Hierdoor kunnen de bladeren uitdrogen en ontstaat er bruin of geel blad, of kan het blad zelfs loslaten. Het is dus erg belangrijk om de luchtvochtigheid hoog te houden, zodat je plant niet uitdroogt. Je kunt hiervoor één keer per week of één keer per twee weken een plantenspuit gebruiken die de plant vochtig houd . Als je veel tropische planten in huis hebt kan je ook een luchtbevochtiger gebruiken om de luchtvochtigheid te verhogen. Ook een terracotta pot met plantenschotel helpt bij de droge lucht. De schotel vangt overtollig water op en de laag die in de schotel blijft staan, verdampt weer. Ideaal! 

Vloerverwarming

Het is belangrijk om je plant en de potgrond goed in de gaten te houden, omdat deze door vloerverwarming sneller zal droogvallen. Ook kunnen de wortels te warm worden wat voor een plant niet prettig is. Zet daarom je plant op een plantenplateau, een krukje of een schotel. 

In de winter hebben je planten dus wat minder aandacht nodig. Ze doen het prima met wat minder water, zonder plantenvoeding en hebben alleen wat extra luchtvochtigheid en licht nodig. Let er verder op dat de planten met grote bladeren wat verder van de verwarming af staan. Mocht je nog meer vragen hebben, kom langs in onze winkel aan de Lange Hezelstraat 86 in Nijmegen of stuur een berichtje naar hello@makeitgreener.nl 

1 reactie

  • Hallo! Graag wil ik op de hoogte gehouden worden van bijzondere aanwinsten bij jullie.
    Btw: ik ben op zoek naar een Calathea Corona.

    Olav

Laat een reactie achter

Kunnen wij je helpen?

Winkelwagen